Trivselregler

Några vägledande ord kring hur vi ska förhålla oss till vårt boende och varandra med stävan att alla ska trivas. Detta gäller inte bara medlemmar i bostadsrättsföreningen utan även övriga familjemedlemmar, boende i andrahand, inneboende, gäster samt ev. hantverkare som utför arbete i lägenheten

Lägenheten

Du som bostadsrättsinnehavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som skall underhållas framgår av föreningens stadgar. Bostadsrättsinnehavare skall på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick och svara för lägenhetens samtliga funktioner. Om något går sönder är du skyldig att se till att det repareras, det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. 

Det kan inte var knäpptyst i ett hus fullt med människor men vi bor i ett lyhört hus och därför är det extra viktigt att visa hänsyn när det kommer till ljud. Detta gäller dygnet runt men är extra angeläget från kl 22 på kvällen till kl 7 på morgonen. Tänk på att inte föra oväsen genom att tala för högt, skrika, spela högt på musikanläggning, musikinstrument, TV, dator etc. Se även till att dina husdjur inte för oväsen. Tvättmaskiner och torktumlare får inte köras mellan kl 22 och 07. Berätta gärna för grannarna om du vid något tillfälle behöver föra oväsen. Har du fest så sätt upp en lapp nere i porten så att dina grannar vet om det i förväg. 

Var försiktig med eld. Enligt föreningens stadgar ska varje lägenhet vara utrustad med minst en brandvarnare.
 

Balkong/Terrass

Häng blomlådor och dylikt på räckets insida. Tänk på grannara som bor under när du vattnar dina blommor, och de under och runt omkring
dig när du piskar och dammar mattor eller sängkläder på balkongen (för mattpiskning finns även särskilda piskställ på gården). Grillning är förbjudet på balkongerna (undantaget för el-grillar), använd gärna grillplatsen på husets baksida.

Trapphuset

Se till att portdörren går i lås vid in- och utpassering. Släpp inte in någon okänd i porten, hur bra anledning denne än säger sig ha. De som ska in har nyckel/ portkod.

Placera inga föremål i trapphuset ex. cyklar, barnvagnar, soppåsar (av både trivsel och säkerhetsskäl). Lämna heller ingen post/reklam ovanpå postfacken.

Försök att inte störa i trapphuset, iaktta särskilt försiktighet mellan kl 22 och 07.

Vill du med en lapp meddela något i trapphuset, använd de uppsatta magnetlisterna. Tejpa inte!

Tvättstugan

Respektera bokningsschemat. Mattor får inte tvättas i tvättmaskinerna. I och utanför tvättstugan hänger information om hur den ska städas efter användning, glöm inte att även städa efter dig i torkrummet. Lämna aldrig kvar något efter avslutad tvättid och släng inga tvättmedlesförpackningar i de gemensamma sopkorgarna.

Källarutrymmen och förråd

Till varje lägenhet finns i källaren ett förråd och en matkällare märkt med lägenhetsnummer. Förrådsutrymmen bör hållas låsta. Av säkerhetsskäl får du inte förvara brandfarliga ämnen i förråden. Det är inte tillåtet att förvara något annat än cyklar eller likande i de gemensamma utrymmena. Källargången och trapporna ska hållas fria från föremål.

Gården

Gården tillhör oss alla och får gärna användas för privata arrangemang. På husets baksida finns en uteplats med stationär grill. I källaren går det att låna dynor till trädgårdsmöblerna (glöm inte att lämna tillbaka dem efter användning) här finns även grill för utlåning (använd folie i botten och rengör gallret efter användning). 

Motorfordon får inte parkeras på gården, cyklas parkeras med fördel i cykelställen. Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar etc. samlas ihop efter dagens slut. 

Innehavare av husdjur är skyldig att övervaka att dessa inte förorenar i och runt fastigheten, om så sker plocka upp. 

Släng inga fimpar! Varken på gården, parkeringen eller gräsmattan.

Sophantering

Sopsortera enligt föreningens bestämmelse, dvs matavfall för sig (brunt sopkärl) och brännbart för sig (grönt sopkärl). Se till att soppåsarna är väl förslutna. Ställ inte soppåsar utanför sopkärlen och se till att locket går igen helt så att vi slipper besök av
råttor och fåglar. Ställ inga grovsopor på gården eller i något av föreningens gemensamma utrymmen. Kärl för källsortering av papper, kartonger, plast, och glas finner du bakom träplanket på husets framsida. Tänk på att sortera rätt och vika ihop kartonger samt att inte slänga saker i fulla kärl.

Andrahandsuthyrning

Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke skall vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod samt vem som skall hyra lägenheten. Tala om för din hyresgäst vilka regler som gäller i vår bostadsrättsförening.

Vid flytt

Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet skall godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Tillsammans med en ansökan om medlemskap skall även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen. Glöm inte att lämna kvar dokument som detta och föreningens stadgar till den som övertar din lägenhet (varje lägenhet ska vara utrustade med den "lägenhetspärm" där ägaren sparar viktig information som styrelsen skickat ut).

Allmänt

Tänk på att vara aktsam om och vårda föreningens gemensamma egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Om skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen, kontaktinformation finns på tavlorna i trapphusens entréer. Var sparsam med el och vattenförbrukning, lämna inte vatten rinnande eller lamporna tända i onödan. Kostnader för vatten och el i gemensamma utrymmen betalas av alla gemensamt. Rökning är förbjuden i föreningens alla gemensamma utrymmen. Röker du på gården eller i ditt fönster visa hänsyn och plocka alltid upp fimparna efter dig.

Om något/någon stör dig

I grunden är det föreningens stadgar samt dessa ordningsregler som gäller, och utöver det sunt förnuft. Om du störs av någon i huset, akut behöver en tvättid (som är uppbokad) etc. ring på hos den granne det gäller och berätta ditt ärende, allt går ofta att lösa.

Handlar ditt ärende om något som berör alla i föreningen eller om du har frågor kring vad som gäller i en viss fråga är du alltid välkommen att kontakta styrelsen (kontaktinformation finns på anslagstavlan i entréerna). Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. Detta innebär att styrelsen även har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset. Om någon inte följer stadgarna eller rättar sig efter de gemensamma ordningsreglerna (detta dokument) kan styrelsen ge personen en varning och i allvarliga fall ifrågasatta om personen skall få bo kvar. Detta gäller exempelvis om: Bostadsrättsinnehavaren dröjer med att betala sin avgift. Lägenheten utan samtycke upplåts i andra hand. Lägenheten används för annat ändamål än det avsedda, ex. brottslig verksamhet. Bostadsrättsinnehavaren inte lämnar tillträde till lägenheten och inte kan visa giltig ursäkt för detta.